پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 204974
فشار عربستان به امارات و کويت براي بدرفتاري با ايران
تاریخ انتشار : 1395/02/26 11:10:11
نمایش : 1522
اماراتي‌ها نه مي‌توانند روابط اقتصادي‌شان را با ما قطع کنند و نه حقيقتا به دنبال چنين کاري هستند.
به گزارش پايگاه خبري تحليل پيرغار اين روزها علاوه بر عربستان کشورهاي کوچک حاشيه خليج فارس نيز از در آزار و اذيت ايران در آمده اند. کشورهايي که به نظر مي رسد نه به واسطه وجود مشکلي با ايران بلکه به دليل عوامل ديگر از جمله فشارهاي عربستان با ايران خصومت مي ورزند. اين روزها در خبرها مي شنويم که امارات متحده عربي و کويت و بحرين گاه و بي گاه اعتراضاتي را عليه ايران مطرح مي کنند، به هر بهانه اي سفيرمان را احضار مي کنند يا اقدامات ايذايي عليه ما انجام مي دهند. گويا اين وضعيت فقط متوجه دولت ايران نيست بلکه شيعيان و هر آن کسي که به نوعي صفتي از ايران در خود داشته باشد نيز مورد آزار و اذيت قرار مي گيرد.

يک منبع نزديک به آيت الله طبرسي، يکي از علماي شيعه مقيم کويت در اين رابطه مي گويد: «مقامات کويتي از اين وضعيت راضي نيستند. دولت کويت به هيچ وجه آزاري را متوجه شيعيان نمي کند و قصد آزار آنها را هم ندارد. به شدت هم از اوضاعي که پيش آمده نگران است. کويتي ها به صراحت مي گويند که نسبت به امنيت ملي و آينده کشورشان نگرانند. مي گويند فتنه اي طايفه اي عليه کويتي ها در کار است.»
 
وي در ادامه مي افزايد: «بعد از حوادث تروريستي در کويت در مسجد امام صادق (ع) مقامات کويتي به شدت نگران شدند. به خوبي احساس کردند که فضاي تروريسم بر کشور سايه انداخته و سلفي ها و وهابي ها در حال تشديد اوضاع هستند و مي خواهند کويت را به هم بريزند، براي همين مجبور شدند تا اندازه اي فضا را امنيتي کنند.»
 
بسياري بر اين اعتقادند که تشديد تنش ها ميان عربستان و ايران از يک سو سبب شد تا فضاي ضد ايراني در کويت تشديد شود و از سوي ديگر وهابي ها و سلفي ها به پشت گرمي عربستان تقويت شوند و شيعيان کويت را آزار دهند.
 
اين منبع نزديک به بيت آيت الله طبرسي همچنين مي گويد: «وضعيت به قدري بغرنج شده که مقامات کويت به مساجد شيعيان اطلاع داده اند که بايد خود مواظب جانتان باشيد. وهابي ها در حال تقويت هستند و اوضاع خطرناک است. اگر لازم مي دانيد ما حاضريم تدابير امنيتي در اطراف مسجد شيعيان را تقويت کنيم اما بدانيد که کشور وضعيت خوبي ندارد.»
 
وي در پاسخ به اين سوال که آيا اين مساله سبب تنش در روابط کويت و ايران نيز شده است، مي گويد: «کويتي ها به هيچ وجه به دنبال تنش با ايران نيستند. اگر هم اقدامي از سوي کويتي ها عليه ايران ديده مي شود تحت فشار عربستاني ها است. آنها در کويت عليه ايران بسيار فعاليت مي کنند و دولت کويت را بر سر اين موضوع به شدت تحت فشار گذاشته اند.»
 
حاج عبدالله بهبهاني، از تجار کويتي متنفذ در اين رابطه مي گويد: «دو اتفاق در کويت افتاده است. اولا دولت کويت به هيچ وجه به دنبال تنش با ايران نيست براي همين همه تلاش خود را مي کند تنش به وجود آمده در روابط عربستان و ايران به کويت کشيده نشود. ثانيا در کويت دو خط نفوذي در حکومت وجود دارد. يکي خط عربستاني و ديگري خط ايراني. اين دو خط هميشه در رقابت با يکديگر بوده اند. خط عربستان معتقد است که بايد روابط کويت به عربستان نزديک شود و رابطه با ايران متناسب با روابط رياض با تهران تعريف شود در حالي که خط ايراني خلاف آن را مي گويد. اين خط مي گويد بايد رابطه کويت با ايران تقويت شود تا جلوي زياده خواهي هاي عربستان در کشور گرفته شود. خط دوم با قدرت گرفتن سلمان و تندروي هاي هيئت حاکمه جديد عربستان به شدت تضعيف شده است. اگر چه نفوذ خود را از دست نداده و همچنان قدرت بالايي در کشور دارد.»
 
 در همين رابطه يکي منبع نزديک به وزارت امور خارجه کشورمان مي گويد: «حقيقت اين است که تمامي کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس به شدت تحت فشار عربستان هستند. البته بحرين کاملا تحت فرمان عربستان است. مي توان گفت بحرين به يکي از استان هاي عربستان تبديل شده است. عربستان براي حفاظت از حکومت آن نيروي نظامي و پليس مي فرستد، به آن کمک مالي مي کند و عموما نهادهاي امنيتي و نظامي آن را اداره مي کند.»
 
وي در ادامه مي افزايد: «اما کويت اين طور نيست. کويتي ها بسيار نگرانند کاري نکنند که ما عصباني شويم. مثلا نشست اخيري که تعدادي جدايي طلب و معاند در آن جا برگزار کردند، آنها را بسيار نگران کرد. تهران به آنها تشر زد و تهديد کرد مي تواند به تندي نسبت به برگزاري چنين نشست هايي واکنش نشان دهد، آنها هم دست پاچه شدند و مرتبا نزد ايراني ها آمدند و توضيح دادند که از برگزاري آن نشست خبر نداشتند، کويت ميزبان آن نشست نبوده و برگزاري چنين نشست هايي را بر نمي تابند. قول مساعد دادند که ديگر چنين اتفاقي در خاکشان نيفتد و با چنين تحرکاتي همراهي نکنند. حتي وقتي گفته شد سفير عربستان در کويت در اين نشست بيانيه خوانده، خود سفير تکذيب کرد و گفت از او دعوت شده بوده اما نرفته است.»
 
اين منبع سپس مي افزايد: «کويتي ها هم مثل ديگر کشورهاي عربي به ويژه کشورهاي عرب شوراي همکاري خليج فارس تحت فشار عربستاني ها هستند. براي همين مي خواهند هم هواي ايران را داشته باشند هم هواي عربستان. به همين دليل بعضي وقت ها تحرکاتي را انجام مي دهند که شايد باب ميل ما نباشد اما باب ميل خودشان هم نيست. در عين حال گروه هاي سلفي و وهابي در کويت به شدت فعال شده اند و در حال فضاسازي عليه شيعيان و ايران هستند. کويتي ها مجبورند در چنين فضايي امور سياسي خود را پيش ببرند. انفجارهايي که اخيرا در کويت شد، آنها را ترسانده است. براي همين نمي خواهند با تحريک سلفي ها و وهابي ها امنيت ملي خود را تهديد کنند در عين حال نمي خواهند تنشي ميان شيعيان و سلفي ها در کشورشان به وجود آيد.»
 
وي درباره رفتارهاي امارات متحده عربي نيز مي گويد: «امارات متحده عربي هم تحت تاثير عربستان رفتار مي کند در عين حال که در بسياري از موارد با آن اختلافات سنگين دارد. اما شيخ محمد بن زايد آل نهيان به فکر جلب رضايت عربستان براي رسيدن به اميري کل امارات است. بعد از بحران مالي شديد سال 2008 – 2009 دبي، ابوظبي کمک هاي مالي بسياري به دبي کرد و به نوعي اين امارت را به خود وابسته کرد. شيخ محمد بن زايد، امير ابوظبي تلاش دارد از طريق اين کمک ها نيز جايگاه خود را تقويت کند تا به اميري کل امارات برسد. اين مساله اختلافاتي را ميان خود اماراتي ها به وجود آورده است، از جمله ميان محمد بن راشد، امير دبي با محمد بن زايد.»
 
يک منبع آگاه اماراتي مي گويد: «شيخ محمد بن راشد به شدت به ايران علاقه دارد. او در شيراز تحصيل کرده و با خلق و خوي ايراني ها آشنا است. ايراني ها را دوست دارد و به شدت تمايل دارد روابط دبي و تهران حفظ شود. به همين دليل با امير ابوظبي و وزير امور خارجه عبدالله بن زايد به اختلاف خورده است. مي گويد حاضر نيست به خاطر جاه طلبي هاي امراي امارات روابط بين المللي کشور به ويژه دبي را بر باد دهد. به همين دليل با دادن سامانه صدور رواديد مسافران دبي به ابوظبي مخالفت مي کند که اين مساله به يک چالش جدي در امارات تبديل شده است.»
 
منبع نزديک به وزارت امور خارجه مي گويد: «وزارت امور خارجه تلاش دارد اوضاع را مديريت کند. حقيقتا هم با تمام سختي ها نهايت تلاش خود را کرده است که مشکلات منطقه عربي را مديريت کند. اتفاق خاصي از سوي امارات عليه ايران نخواهد افتاد مگر اتفاق پيش بيني نشده اي رخ دهد. اماراتي ها نه مي توانند روابط اقتصادي شان را با ايران قطع کنند و نه حقيقتا به دنبال چنين کاري هستند. خود آنها دائما به ايراني ها مي گويند اگر حرفي مي زنيم يا کاري مي کنيم تحت فشار عربستان است و الا به دنبال تنش با ايران نيستيم و نمي خواهيم زحمت تازه اي براي خود ايجاد کنيم.»

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html